ЛУ-клуб & Фондация Кукери

 
ЛУ-клуб & Фондация Кукери

Начало
За кукерите
Идея
Кукери от Карловско
Връзки
Календар


Новини Интервю Фотогалерия Сувенири Контакт

Новини / ЛУ-клуб кукери

Вземи в gLOG
22 Януари 11, 20:35 / Автор: surva.wordpress.com - БТА
С пищен маскарад Перник превръща фестивала „Сурва“ в интернационален туристически продукт
През двата празнични дни в Перник ще дефилират хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. На кръста си всеки участник носи тежки нанизи от звънци и хлопки, на главата – чудновати маски, направени от естествени материали: кожи, рога, птичи криле, дърво и текстил. Участниците ги изработват сами, като влагат традиционни елементи и богата фантазия. Така сред хилядите маски на фестивала няма дори две еднакви – всяка е оригинално произведение на народния творчески гений.


В проявата ще се включат 106 групи с рекорден брой участници, надхвърлящи 6 000 души. Дванадесет от групите са чуждестранни. За първи път в Перник ще дефилират палестинци и албанци.

За първи път тази година фестивалът има талисмани – това са двойката сурвакари Сура и Сури. Куклите ще се продават като сувенири и ще присъстват на живо във всички ритуали на фестивала.

Седемстотин различни сувенири, свързани с маскарада, ще могат да си купят зрителите по време на юбилейното му издание. На специален базар, наречен „Сурвакарско село“ на българските и чуждестранни гости на фиестата ще бъдат предложени традиционни маски и костюми, амулети, звънци, битови предмети, съпътстващи зимната сурвакарска традиция. В специално открити работилници за маски майстори ще демонстрират на живо изработването на оригиналните ликове.

Ще се продава и сурвакарско вино с емблемата на фестивала. Винарските изби – производители на еликсира, ще заделят процент от постъпленията от реализацията му и за община Перник.

За първи път тази година на чуждестранните гости ще бъде предложен фестивален разговорник на руски, английски и френски език, включващ превод на най-употребяваните изрази по време на маскарада. Чужденците ще разполагат и с карта на центъра на Перник, на която са обозначени забележителните сгради, край които преминава маршрутът на дефилиращите групи.

Тази година двойно е увеличен маршрутът на дефилетата, които ще преминават почти през цялата централна градска част. Забавата ще продължи на пътуващи платформи с кукери и сурвакари, които ще обикалят и най-отдалечени кътчета на града. Инициативата е припозната от европейските фестивали в Дюселдорф, Кьолн и Венеция.

Стремим сеq запазвайки традицията, да обогатим забавната страна на фестивала, коментира за БТА директорът на Културно-информационния център в Перник Кирил Манов. За първи път на 28 януари ще прозвучи сурвакарски химн, който също става част от местната маскарадна традиция. Той ще бъде изпълнен от перничанката Николета Станойкова, която вдигна на крака публиката и журито в „България търси талант“.

Предвиден е и дискусионен форум „Фестивал и туризъм“, на който туристически агенции ще представят най-добрите практики. Отново ще бъде активиран мобилен номер, на който зрителите ще могат да гласуват за най-добре представила се група. Един от участниците в sms-кампанията ще спечели екскурзия до карнавална Венеция.

Освен традиционните награди, за първи път тази година ще бъде връчен приз за заслуги в организацията и провеждането на маскарада. Той е на името на създателя на фестивала Йордан Николов, чийто стогодишен юбилей бе честван в края на миналата година. 

Източник: www.surva.wordpress.com 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1051